Välj ditt land eller din region.

Hem
Nyheter
AAC Clyde Space UK tecknar avtal för 10 Glasgow-byggda xSPANCION-satelliter

AAC Clyde Space UK tecknar avtal för 10 Glasgow-byggda xSPANCION-satelliter

2020-11-25

AAC Clyde Space UK signs deal for 10 Glasgow-built xSPANCION satellites

De små satelliterna kommer att byggas som en del av ett nytt treårsprojekt med titeln xSPANCION. Målet är att skapa en satellitkonstellation som företag kan använda för applikationer som satellitbaserad kommunikation, jordobservation och fjärranalys.

Den brittiska rymdorganisationen genom ESA kommer att samfinansiera projektet med 9,9 miljoner euro. Flera delar av den kommer att dra nytta av utvecklingsarbete som finansieras av Scottish Enterprise.

“XSPANCION kommer att revolutionera vårt rymd-som-tjänst-erbjudande”, säger Luis Gomes, vd för AAC Clyde Space. "Det kommer att göra det möjligt för oss att avsevärt minska kostnaden för varje insamlat meddelande, varje bild som fångas, vilket stöder de affärsfall som hittills inte har kunnat motivera investeringarna att ha hundratals sensorer i omlopp."

”I grund och botten behöver våra kunder inte längre oroa sig för hur de får tillgång till utrymme, de kan fokusera på hur de kan förbättra sin kärnverksamhet. Detta projekt, som heter xSpancion, kommer att katalysera en ny generation applikationer som inte tidigare varit möjliga. ”

Projektet täcker design av en satellitplattform och produktionsprocess, tillverkning, licensiering och lanseringskoordinering - sade företaget - samt utveckling av ny teknik för den framtida konstellationen, såsom för framdrivning, intersatellitlänkar, säker och säker överföring av data och ett kundgränssnitt.


Det kommer att se företaget samarbeta med University of Strathclyde, Satellite Applications Catapult, Bright Ascension och D-Orbit UK för att designa och starta de 10 satelliterna.

Pengarna för att utveckla konstellationen kommer från ESA Pioneer Partnership Projects-programmet som syftar till att stödja företag i att ta upp ny teknik och tjänster i rymden.

AAC Clyde Space är specialiserat på att tillhandahålla avancerade små rymdfarkoster, uppdragstjänster och rymdskeppslösningar för myndigheter, kommersiella och utbildningsorganisationer för rymdbaserade applikationer.

Glasgow-satelliter

Tillbaka i september lanserades Four Spire-nanosatelliter, även stödda av den brittiska rymdorganisationen (UKSA) via en Soyuz-raket igår.

De Glasgow-byggda nanosatelliterna gick med i en flotta i låg jordbana som övervakar sjöfartsrörelser och hjälper till att förutsäga globala handelsrörelser.

Två av Spire-nanosatelliterna har ombord vad UKSA kallar en "superdator" som är avsedd att ge mycket exakta förutsägelser om båtarnas placering, spåra var de befinner sig och beräkna deras ankomsttider till hamnar. Detta kommer, säger det, att hamnföretag och myndigheter kan hantera upptagna bryggor på ett säkert sätt.

Het information

2: 1 MIPI-omkopplare för 2x data + 1x klocka D-PHY eller 2x C-PHY
Kallas PI3WVR628, det är en sexkanals enpolig, dubbelkastad (SPDT) -omkopplare som stöder två dat...
RAF: s rymdkommando ska inrättas och startas i Skottland
Premiärministern tillkännagav utgifterna för 24,1 miljarder pund under de närmaste fyra åren f...
Storbritannien: 60A 8,5 mm stigkontakt
”Detta innebär att applikationer som batteriladdning kan hanteras utan att dela strömmen över fl...
HV DC land-, luft- och sjövägen
3kW högspänning (HV) DC-strömförsörjning erbjuder 90 till 264Vac-ingång och ett val av reglera...
300mA LDO med låg ljudnivå är 1 x 1 mm
Det finns 32 produkter i TCR3RM-serien, som det kommer att bli känt, med enstaka fasta utgångar so...