Välj ditt land eller din region.

Hem
Nyheter
Clearspace-1-uppdrag att klo på rymdskräp

Clearspace-1-uppdrag att klo på rymdskräp

2020-11-18

Clearspace-1 mission to claw at space debris

Planerad till 2025 kommer Clearspace-1-satelliten att använda en tångrörelse för att samla in sitt riktade objekt innan det får ett kontrollerat återinträde i jordens atmosfär. Och Elecnor DEIMOS kommer att designa AOCS (Attitude and Orbit Control System). Detta kommer att orientera och placera satelliten för att fånga rymdskräp med hjälp av kraftgeneratorer, thrusterar och antenner.

"Clearspace-1 är en bekräftelse på vår roll som en viktig leverantör av vägledning, navigering och styrsystem i Europa", säger Ismael López, VD för Elecnor DEIMOS Group.

"Detta är ett mycket innovativt uppdrag och vi är mycket glada över att expertis och kapacitet i våra företag matchar de tekniska utmaningar som krävs."

Efter att Clearspace-uppdragskonceptet godkändes av Europeiska rymdorganisationen för ett år sedan, började ClearSpace - en schweizisk start-up med expertis inom robotik - att samordna uppdraget. Det samlade ett konsortium av expertis, inklusive Elecnor DEIMOS i Storbritannien, belyser den brittiska rymdorganisationen.

Attityd- och kontrollsystemet för Elecnor DEIMOS UK kommer att integreras i den övergripande satelliten ”autopilot”. Guidance, Navigation and Control-systemet utvecklas av Elecnor DEIMOS i Portugal tillsammans med andra tyska och portugisiska enheter. Detta konsortium kommer också att utföra tester för att stödja ClearSpace vid montering, testning och drift av uppdraget.


"Under fjorton miljarder år - mellan Big Bang och hösten 1957 - var rymden orörda", säger Dr Graham Turnock, VD för den brittiska rymdorganisationen. Men sedan den hösten har vi placerat nästan 10 000 satelliter på himlen, varav de allra flesta nu är nedlagda eller förstörda.

”Storbritannien kommer att gå i spårningen när det gäller att spåra och ta bort detta farliga skräp, och jag är mycket glad över att teknik som stöder denna banbrytande ambition kommer att göras i Storbritannien. År 2018, 300 km över jorden, utplacerade en brittisk satellit - som drivs av removeDEBRIS - framgångsrikt ett nät i omloppsbana för att visa hur man kan fånga rymdskräp. Demonstrationen, med hjälp av ett litet objekt som skickades ut av satelliten, var en del av ett uppdrag att testa tekniker för att rensa upp rymdskräp. ”

Se Surrey Space Centers skräp avlägsna satellitnät från DEBRIS

Satelliten RemoveDEBRIS skapade ett konsortium av rymdföretag och forskningsinstitutioner som leds av Surrey Space Center vid University of Surrey.

Clearspace-1-mål

Vad är målobjektet? Clearspace-1-uppdraget syftar till att ta bort VESPA-övre delen (spårning: www.n2yo.com/satellite/?s=39162) som lanserades i maj 2013 med VEGA Flight VV02, som bär Proba V-satelliten.

Den övre delen av VESPA och den "lilla satellitgränssnittsstrukturen" som bar Proba V förblev fäst efter Probas separering, rapporterar Elecnor DEIMOS.

Rymdskrot

Nyligen lyfte Europeiska rymdorganisationen fram det växande problemet med rymdskräp. Specifikt att antalet satelliter i omlopp kommer att öka avsevärt med lanseringen av ”mega-konstellationer” för satellitbredband.

Eftersom dessa konstellationer kan omfatta tusentals satelliter ökar risken för kollisioner och därmed mer rymdskräp.

”Bara en kollision eller explosion i rymden skapar tusentals små, snabba små skräpskrot som kan skada eller förstöra en fungerande satellit”, säger ESA. "Till exempel fördubblades den avsiktliga förstörelsen av FengYun-1C-satelliten 2007 mängden skräp på en höjd av cirka 800 km, vilket ledde till en ökning med 30% av den totala befolkningen av skräp vid den tiden.

UKSA-finansiering

Tidigare på hösten tillkännagav den brittiska rymdorganisationen medel för projekt för att ta itu med rymdrester. Sju brittiska företag tilldelades en andel på £ 1 miljoner i finansiering för att spåra skräp i rymden.

Byrån uppskattar att det för närvarande finns 160 miljoner objekt i omloppsbana - främst skräp - som kan kollidera med satelliter som tillhandahåller tjänster vi använder varje dag.

De sju projekten kommer att utveckla sensorteknik - eller artificiell intelligens - för att övervaka farligt rymdskräp. De är: Lumi Space, Deimos, Lift Me Off, D-Orbit, Fujitsu, NORSS och Andor.

Bild: ClearSpace - ClearSpace-1-uppdraget

Se även: Astroscale samlar in 191 miljoner dollar i finansiering för borttagning av rymdskräp

Het information

2: 1 MIPI-omkopplare för 2x data + 1x klocka D-PHY eller 2x C-PHY
Kallas PI3WVR628, det är en sexkanals enpolig, dubbelkastad (SPDT) -omkopplare som stöder två dat...
RAF: s rymdkommando ska inrättas och startas i Skottland
Premiärministern tillkännagav utgifterna för 24,1 miljarder pund under de närmaste fyra åren f...
HV DC land-, luft- och sjövägen
3kW högspänning (HV) DC-strömförsörjning erbjuder 90 till 264Vac-ingång och ett val av reglera...
AAC Clyde Space UK tecknar avtal för 10 Glasgow-byggda xSPANCION-satelliter
De små satelliterna kommer att byggas som en del av ett nytt treårsprojekt med titeln xSPANCION. M...
Storbritannien: 60A 8,5 mm stigkontakt
”Detta innebär att applikationer som batteriladdning kan hanteras utan att dela strömmen över fl...